Als we nu niets doen wordt postcorona nog erger dan voordien

De coronacrisis zet ons aan om na te denken over ons bestaan en na te denken over de maatschappij waarin we leven. Blogger-ondernemer Louis De Jaeger heeft een postcorona-beweging opgericht en roept iedereen op zijn ideeën voor een betere wereld na corona te delen. Want ‘iedere belangrijke verandering die ooit heeft plaatsgevonden is gestart met een gedachte, een visie of een droom.’

We voelen ons soms alleen, toch gaan we allemaal samen door deze periode. We worden verplicht om binnen te blijven en te deconnecteren van alles. Toch zijn we nog nooit zo verbonden geweest met elkaar als vandaag. We hunkeren al jaren om eens wat meer tijd thuis door te brengen, velen hebben nu wel dik hun goesting gekregen. Be careful what you wish for.

We worden letterlijk gedwongen om stil te staan bij het leven. Geconfronteerd met onszelf en met onze huisgenoten. Vandaag beseffen we misschien wel meer dan ooit wat het is om samen te leven met kinderen of met een geliefde.

Velen zien deze Coronatijden als een vloek en we mogen niet ontkennen dat dit voor velen nog steeds zo is. Na dagen van doemberichten op sociale media, in kranten en op televisie beginnen er geleidelijk aan berichten van hoop te verschijnen. Hoewel deze crisis nog niet voorbij is beginnen we al stilaan te dromen van het postcorona tijdperk.

Het staat vast dat dit een kantelpunt wordt in de geschiedenis van ons eigen leven

Deze crisis zet ons aan om na te denken over ons bestaan en na te denken over de maatschappij waarin we leven. Welk leven wil jij leven? In welke wereld wil jij wakker worden na het corona-gedoe?

Beeld je in dat je een toverstokje zou hebben: welke mooie dingen zou jij realiseren? Stel je voor dat je alle macht, geld en middelen hebt om met de inzichten van vandaag ons land prachtig vorm te geven. Wat zou jij doen?

Met de #postcorona beweging geven we een platform aan iedereen waarop we onze visie van de toekomst kunnen delen. Waar gelijkgezinden kunnen plannen smeden om die dan ook uit te voeren. Een platform waar iedere stem telt en ook gedeeld zal worden met onze leiders.

Hier zijn enkele inspirerende dromen en projecten, de ene wat concreter dan de andere:

Menno wil graag een bedrijf oprichten die mensen de mogelijkheid aanbiedt om te investeren in honderd procent duurzame niet greenwashende bedrijven.
Kathrin droomt er van dat we meer plantaardig voedsel zouden eten
Wim zou graag een project willen opstarten en zoekt mede-enthousiastelingen om een kerstboomverhuur service aan te bieden, om zo meer te halen uit één kerstboom.
Steven wil lelijke autostrades transformeren naar kunst-o-strades. Kunstenaars betalen om ze om te toveren naar een fast-art-museum.
Daisy wil dat we het kind centraler plaatsen in ons onderwijssysteem en dat er meer aandacht gaat naar emotionele ontwikkeling.
Stef is bezig met Happonomy: een nieuwe vorm van economie waar geluk centraal staat. Hij heeft hier allerlei strategieën voor, zoals een bordspel en kaartspel die de mensen doet nadenken over de mogelijkheden en implicaties van zo’n nieuw systeem.
Anne wil een project opstarten om zoveel mogelijk steden autoluw te maken.
Ikzelf heb voorgesteld om met crowdfunding een minister van geluk aan te stellen. Iemand die fulltime bezig is met het bruto nationaal geluk omhoog te krikken.
Steven wil dat we geen ziekenhuizen meer hebben maar enkel gezondheidshuizen. Het doel daarvan is dat we ons meer zouden gaan focussen op het gezond houden van mensen en minder op symptoombestrijding.
Amir droomt simpelweg om wat meer geld te hebben
… en anderen dromen van een lief.

En zo zijn honderden dromen, scroll er even door en je wordt meteen positief van alle droom- en wilkracht. Ook is het interessant geconfronteerd te worden met dromen die niet altijd stroken met je eigen gedachten. Respectvol en openminded zijn is de boodschap.

Iedere belangrijke verandering die ooit heeft plaatsgevonden is gestart met een gedachte, een visie of een droom. Belangrijk is dat we dromen over wat we wel willen, niet over wat we niet willen. Probeer maar eens te dromen van minder oorlog. Dan zie je nog steeds oorlogsbeelden voor je. Dit is geen droom maar een nachtmerrie. Als je droomt van peis en vree daar en tegen, zie je vrolijke beelden voor je. Net die positieve beelden kunnen ons door deze tijden loodsen en ons aanzetten tot actie.

Wees een steentje en werp jezelf in deze rivier

We zijn niet alleen deel zijn van deze samenleving, wij zijn de makers er van. Er schuilt een Ghandi, Rosa Parks of Greta Thunberg in ons allemaal. Ieder steentje zorgt er voor dat de rivier een andere wending neemt. Wees een steentje en werp jezelf in deze rivier. Hoe meer er volgen, hoe groter de hoop steentjes en hoe mooier en groter de verandering.

We dromen al jaren van een betere een duurzame samenleving waar werkelijk geluk centraal staat. Als we deze periode nu onbenut laten hebben we de grootste kans van ons leven laten liggen. Als we nu concrete plannen smeden voor een betere samenleving kunnen we de corona-reset zien als summum. Dan kunnen we de raket lanceren op het platform waar ontelbaar veel voorhangers aan gebouwd hebben. Het is tijd voor actie, waar wacht je op?

Verschenen in MO* Magazine op 16 april 2020 

Delen

verwante Artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EEN MAIL Die JE ALTIJD ZAL WILLEN OPENEN !

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en wees als eerste op de hoogte.